^Back To Top

  • Ekonomika

    Chystá sa konfiškácia hotovosti !

  • Politika

    Kto sponzoroval medzinárodný a národný socializmus?.

  • Sloboda

    Prečo je demokracia zlou formou vlády?

V Baraboo v štáte Wisconsin to prihorieva, ako sa približuje dlhoočakávaný súdny spor ohľadom potravín.


Konzumenti nepasterizovaného mlieka zúria, že wisconsinské DATCP (Department of Agriculture, Trade and Consumer Protection – Ministerstvo poľnohospodárstva, obchodu a ochrany zákazníkov) vznieslo obvinenia proti farmárovi, ktorý prevádzkuje súkromný nákupný spolok. Majú občania právo dohodnúť sa s pestovateľmi a pestovať plodiny podľa vlastných štandardov? To je to, čo je v tomto prípade v stávke. – Kimberly Hartke, hovorkyňa Farm-to-Consumer Legal Defense Fund

 

Zákazníci a podporovatelia sa chystajú zúčastnit sa súdu spolu s farmárom

Aktivisti za práva na potraviny z celej severnej Ameriky sa stretnú v malom mestečku Sauk County Courthouse 20. mája, aby podporili wisconsinského farmára Vernona Hershbergera a suverenitu jedla (potravín). Hershberger, ktorého súdny proces v tento deň začína, je obvinený za 4 priestupky, ktoré môžu tohto manžela a otca poslať do väzenia aj na 30 mesiacov s pokutou cez 10 000 dolárov.

 

Wisconsinské Ministerstvo poľnohospodárstva, obchodu a ochrany zákazníkov (DATCP) sa zameralo na Hersbergera kvôli súkromnému zásobovaciemu a nákupnému spolku s čerstvým mliekom a inými farmárskymi produktami.

 

DATCP ho obvinilo, okrem iného, aj z prevádzkovania maloobchodného podniku bez licencie. Hersberger obvinenie odmieta a tvrdí, že produkty dodáva iba členom jeho spolku, ktorí si členstvo zaplatili a nepodlieha tak štátnym reguláciam potravín.

 

Hershberger hovorí:

Je v stávke viac než len farmár a jeho pár zákazníkov – je to o základnom práve farmárov a zákazníkov zapojiť sa do mierumilovnej, súkromnej, vzájomne uspokojujúcej dohody na jedlo, bez ďalšieho dozoru.
 

 

Pred niečo viac ako rokom sa aktivisti za jedlo (potravu) postavili za podporu Hersbergera v predbežnom vypočúvaní. Prečítali a podpísali Deklaráciu za nezávislosť potravín, ktorá presadzuje základné práva na výber potravín. Po súde každý deň tento mesiac, mnohí z týchto aktivistov s ostatními ľuďmi sa budú stretávať v Al Ringling Theater, na ulici oproti budove súdu a vypočujú si prezentácie lídrov hnutia za práva na potraviny. Medzi rečníkmi vystúpi farmár Joel Salatin z Virginie, Eustace Conway – hviezda  z Mountain Man show a organizátorka tohto hnutia Deborah Evans z Maine-u.

 

Vernon doteraz absolvoval mnoho predbežných vypočúvaní a odkladov. Právne záležitosti sa kopia. Letáky a informácie z vypočúvania 7. mája sa nachádzaju na stránke: http://www.vernonhershberger.com/trial-updates.html

 

Tento prípad je medzníkovým precedensom, ktorý môže navždy zmeniť práva na dostupnosť potravín.

Vedeli ste, že wisconsinský sudca, ktorý deklaroval, že nemáme vlastné základné právo na zdravé potraviny podľa našeho výberu išiel do dôchodku a začal pracovať pre Monsanto?

Pozrite pre viac informácií a pre zhtnutie tohto boja:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FeqeAAvvlPY

Zdroj: http://www.activistpost.com/2013/05/farmer-faces-over-2-years-jail-10k.html

Copyright © 2013. RESPUBLICA  Rights Reserved.