^Back To Top

  • Ekonomika

    Chystá sa konfiškácia hotovosti !

  • Politika

    Kto sponzoroval medzinárodný a národný socializmus?.

  • Sloboda

    Prečo je demokracia zlou formou vlády?

Vyzerá to ako vzácna diplomatická zmena tohoto týždňa, ohľadom ospravedlnenia izraelského premiéra B. Netanyahu ohľadom Izraelského útoku na tureckú humanitárnu flotilu, ktorá sa pokúsila prelomiť izraelskú blokádu Gazy v roku 2010. Turecký premiér R. T. Erdogan prijal toto ospravedlnenie a zaviazal sa k normalizácii vzťahov medzi oboma národmi, ktoré boli naštrbené po správe OSN v roku 2011, ktoré boli publikované na margo tohoto útoku a napadnutia flotily. Turecko tiež súhlasí so stiahnutím žaloby proti izraelskej generalite vrátane žaloby proti bývalému náčelníkovi generálneho štábu Gen. Gabi Ashkenazi-mu. 

Urovnanie vzťahov medzi Izraelom a Tureckom?

 

Ohľadom Mavi Marmara Gaza, humanitárnej flotily z Turecka v roku 2010, takmer pred tromi rokmi a neskoršej uštipačnej správy OSN v súvislosti s deviatimi mŕtvymi (tureckými) a poškodených pozostalých, by som sa rád opýtal, prečo Izrael tak dlho neodpovedal a prečo teraz? V niektorých ohľadoch je to nezmapované územie, pretože Izrael sa len zriedkakedy ospravedlnil za svoje hriechy z minulosti. . Na povrchu je to určite pozitívny krok pre diplomatické vzťahy oboch krajín . Toto najnovšie a veľmi zriedkavé "mea culpa" od Netanyahu niektorých prekvapil, a veľa skeptikov začalo rozmýšľať, čo by Izrael  mohol očakávať na oplátku za toto ospravedlnenie. Izraelský medzinárodný obraz je už dlho poškvrnený, jeho odmietnutím zapojiť sa do diplomatických rokovaní, alebo napĺňať desiatky rezolúcií OSN, ktoré boli uložené v pokuse o zosúladenie s medzinárodnými normami.

Netanjahu označil tento incident z roku 2010 ako "neúmyselný", ale niektorí cestujúci na palube nešťastného Mavi Marmara o tom nie sú presvedčení.

Bývalý americký námorník a humanitárny pracovník Ken O’Keefe hovorí:

"Neúprimné ospravedlnenie ponúkané a potvrdené skorumpovanými vládami nie je nič viac než divadlo, to je urážkou pamiatky tých umučených na Mavi Marmara a samotných ľudí  v Gaze ."

"Určite by som požiadal všetkých duševne zdravých ľudí, aby zvážili, ak by bol ich brat, otec, manžel  zavraždený, či by im ospravedlnenie a peniaze stačili?"

Čítajte viac: http://21stcenturywire.com/2013/03/24/whats-really-behind-israels-latest-mea-culpa-over-the-gaza-flotilla/

 

Copyright © 2013. RESPUBLICA  Rights Reserved.