^Back To Top

  • Ekonomika

    Chystá sa konfiškácia hotovosti !

  • Politika

    Kto sponzoroval medzinárodný a národný socializmus?.

  • Sloboda

    Prečo je demokracia zlou formou vlády?

Fico vidí potrebu integrácie v ekonomických dôvodoch, príliš ľahko sa však vzdáva slovenskej samostatnosti

Slovensko musí byť súčasťou krajín, ktoré podporia hlbšiu integráciu vo vnútri Európskej únie. Vyhlásil to dnes premiér SR Robert Fico na prednáške o perspektívach Slovenska v rámci EÚ, ktorá sa uskutočnila na Paneurópskej vysokej škole (PEVŠ) v Bratislave.

 

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Fico zdôraznil, že hlbšia integrácia vychádza z potrieb konkurencieschopnosti EÚ voči dynamicky sa rozvíjajúcim regiónom, ako je India, Čína, či Brazília. Poukázal na to, že doterajší koncept rozvoja konkurencieschopnosti, tzv. Lisabonská stratégia, sa ukázal úplne neúčinný, rovnako skepticky hľadí Fico aj na novovytvorenú úradnícku stratégiu Európa 2020.

“Ťažko môže EÚ zaistiť vyššiu konkurencieschopnosť, ak v každom štáte budú prevládať individuálne záujmy, ak budú v každom inom štáte korporátne dane predstavovať 40 a v druhom len 16 percent. Ťažko sa zaistí konkurencieschopnosť, ak niekto má a niekto nemá euro, ak niekto buduje sociálny štát a druhý razí liberálnu cestu,” uviedol Fico.

Fico si preto myslí, že ak má Európa prežiť a chce dosiahnuť svoje ciele, musí prejsť ešte hlbšou integráciou. Podľa premiéra sa budú v tejto súvislosti otvárať otázky straty suverenity. “Takéto diskusie sú legitímne, ale ide o pozitívnu stratu suverenity, buďme ústretoví,” povedal Fico. Pripomenul, že aj vstup do EÚ, do Schengenu, boli tiež zásahom do suverenity.

“Ak sa ukáže, že hlbšia integrácia je na prospech veci, že pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť, Európa má povinnosť hlbšie sa integrovať,” povedal Fico pred študentmi PEVŠ. Zdôraznil, že v tejto súvislosti by sa mali prijať rozhodnutia čo najrýchlejšie. Osobne si myslí, že krajiny EÚ k tomu začnú pristupovať už na jeseň 2013.

 

Fico by bol najradšej, keby sme sa stali iba guberniou, okresom EÚ. Integráciu chce aj v politickej a finančnej rovine

Viac sa dočítate tu:http://www.hlavnespravy.sk/r-fico-slovensko-nema-inu-sancu-ako-suhlasit-s-hlbsou-integraciou-v-ramci-eu/89925/

Copyright © 2013. RESPUBLICA  Rights Reserved.